BLOG

Áfonyás kacsamellsaláta
Áfonyás kacsamellsaláta

2015.02.08.

A húsok közül a kacsamell és a szűz is egyre gyakrabban kerül az otthoni kockás abroszra. Különösen örömteli, ha hozzájuk erdei ízek szegődnek kísérőnek, mint az áfonya és a gomba. Már nem hiányzik más hozzá, mint egy könnyed, ásványos siller Fertőrákosról, illetve erdei gyümölcsös fajsúlyosabb társa a Mátrából.

Elkészítési idő: 35 perc + 15 perc előkészület

Alapanyagok 4 személyre: 

·         Kacsamell: 60 dkg

·         Újhagyma: egy csomag

·         Méz: 10 dkg  (3-4 ek)

·         Balzsamecet:  6 cl (1 ek)

·         Só , bors    

·         Olívaolaj (sansa) : 1.5 dl          

·         vegyes zöldsaláta : 15 dkg

·         aszalt szilva: 8 dkg

·         aszalt barack: 4 dkg

·         friss áfonya: 10 dkg

·         vilmoskörte: 20 dkg

·         fehérbor: 1 dl

·         vörösbor: 1 dl

·         cukor: 5 dkg ( barnacukor)

·         Tokaji aszú ecet: 8 cl

·          extra szúz olívaolaj: 1 dl  

·         citrom: 1 db       

Borajánlat: Ráspi Siller 2012          

Tudtad? A rétes a réteges tésztából származó rövidült elnevezés

Előkészítés:
1. Az aszalt barackot fehérborban, az aszalt szilvát vörösborban áztatjuk, és hűtőbe tesszük

2. A kacsamellet bőrével fél centis szeletekre vágjuk

3. A salátát (jég, római, rukkola, cikória, radicchio, madárbegy)  megmossuk, centrifugázzuk (szárazra töröljük) és hűtőbe tesszük, az újhagymát nagyon vékonyan karikázzuk.

4. A körtét megmossuk, kettévágjuk, magházát eltávolítjuk, 2-3 mm vékony szeletekre vágjuk (akár zöldség hámozóval), barnulás ellen citromos vízben hűtőbe tesszük.

Elkészítés:

1.A páclé: a mézet, balzsamecetet , olívaolajat egy tálban habverő segítségével egyneműsítjük, és beleszórjuk a karikára vágott újhagymát.

2. A frissen szeletelt kacsamellet sózzuk és borssal fűszerezzük, a páclébe helyezzük, és lefedve hűtőben tároljuk min fél órát, vagy nagyobb mennyiségnél akár egy napig.

3. Közben elkészítjük a salátaecetet: 3 dl vízben a cukrot feloldjuk, habverő (esetleg botmixer) segítségével tokaji borecetet adunk hozzá. Egy citrom héját belereszeljük, levét belefacsarjuk , majd friss, egész áfonyát szórunk bele.

4. Száraz, forró serpenyőben a hűtőből kivett pácolt kacsamellet megpirítjuk. Erős lángon rázogatva, keverve kezdjük  kb.két perc, de vigyázzunk, hogy a mézet ne égessük meg (akár visszább is vehetjük a lángot a pirítás alatt).

Tálalás:
A salátát áfonyás ecetünkkel egy tálban lazán összeforgatjuk, a borba áztatott aszaltakkal és a friss körtével egy tálra helyezzük, a langyos kacsamelleket a tetejére halmozzuk.   

 

 

Tipp: 
Friss, zsenge sóska és spenót levéllel is készíthetjük, de pirított dióval , tökmaggal, dúsíthatjuk, így más fontos vitaminokhoz is hozzájutunk.

Eszközök:

·         keverőtál

·         habverő(bot mixer)

·         serpenyő

·         citrom reszelő

·         zöldséghámozó,kés